Nagyvilág

Még keresik a terroristákat

Az egyiptomi elnök ígérete ellenére még mindig nem sikerült elfogni a szombati sharm-el-sheikh-i robbantássorozat merénylőit. Sok halottat még nem azonosítottak, a sebesültek egy része elhagyta az országot.

Annak ellenére, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnök szombati, a 88 halálos áldozatot követelő robbantássorozat áldozatainál tett látogatás után megesküdött, hogy kiírtja a terrort és kézre keríti a merénylőket, az egyiptomi hatóságok hiába nyomoztak.

Hivatalos kairói közlés szerint az egyiptomi hatóságok még semmilyen “forró nyomra” nem bukkantak, bár még szombaton 35 embert őrizetbe vettek. Egyelőre azonban semmilyen bizonyíték sincs arra, hogy kapcsolatban álltak a terroristákkal.

Az Abdul Azzám Brigádok vállalta

A merényletek elkövetését az al-Kaidához kapcsolódó, magát az Abdullah Azzám Brigádoknak nevező szervezet magára vállalta egy honlapon, ennek hitelességét még mindig nem tudták megerősíteni.

A legvéresebb egyiptomi merényletsorozat eddigi mérlege 88 halott, és mintegy 200 sebesült. Az áldozatok többsége egyiptomi, de a holttestek közül kilenc biztosan külföldi: olasz, ukrán, orosz, holland és izraeli állampolgárok, illetve a prágai külügyminisztérium közlése szerint egy cseh turista is életét vesztette. A magyar hatóságok ismét megerősítették: nincs magyar az áldozatok között. Harminc holttestet egyelőre nem sikerült azonosítani.

Sokan hazamentek

Vasárnapra virradó éjjel sorra landoltak a külföldi repülőgépek Sharm-el-Sheikh repülőterén, hogy hazaszállítsák a szállítható állapotban lévő sebesülteket, továbbá azokat a turistákat, akik a történtek nyomán üdülésük megszakítását és a hazatérést választották.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik