Nagyvilág

Félreértette Orbánt egy belgrádi lap

A Fidesz közleményben tudatta: félreértelmezte Orbán Viktor szavait a belgrádi Politika című napilap. Az újság vasárnapi számában azt írja, a Fidesz elnöke ENSZ-csapatokat küldene a Vajdaságba.

Félreértelmezte Orbán Viktor washingtoni nyilatkozatát a belgrádi Politika. A Fidesz által kiadott közlemény szerint ugyanis a napilap vasárnapi számában helytelenül értékeli a Nemzetközi Demokrata Unió washingtoni pártelnöki értekezletén elhangzott Orbán-nyilatkozatot.


A lap által közölt idézet szerint Orbán Viktor azt mondta, hogy „a vajdasági magyarok nemzetközi védelemre szorulnak, mert etnikai jellegű támadásoknak vannak kitéve”. A lap ezt úgy értelmezte, hogy a Fidesz elnöke „kéksisakosok” kivezénylését tartaná célszerűnek. A Fidesz szerint ez azonban nem felel meg a valóságnak.

Az ellenzéki párt szerint az idézett napilap azért értelmezhette félre a Fidesz elnökének nyilatkozatát, mert nem rendelkezett elegendő információval a Nemzetközi Demokrata Unió pártelnökei és George Bush amerikai elnök hét elején Washingtonban lezajlott találkozójáról, amelyen Orbán Viktor is részt vett.


A Fidesz külügyi kabinetének vezetője, Németh Zsolt közleményében rámutatott: a Bush elnök által rendezett munkareggeli alkalmával Orbán Viktor csupán arra kérte az USA elnökét, hogy „ne engedjék kicsúszni a világpolitika figyelméből a Balkáni térséget”, és felhívta figyelmét arra, hogy a magyaroknak is vannak problémáik: a Vajdaságban élő magyarokat gyakran érik etnikai indíttatású incidensek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik