Nagyvilág

Öngyilkos lett a Reichstag elé zuhant pilóta

Családi okok miatt öngyilkos lett az a német férfi, aki kisgépével együtt pénteken este lezuhant Berlin központjában, a német parlamentnek otthont adó Reichstag épülete előtt - feltételezte szombaton a német rendőrség.

A 39 éves Volker Klawitter kétfedelű könnyű gépével északkeleti irányból közelítette meg a német főváros kormányzati negyedét, majd a Reichstag épülete mellett elszállva, mintegy 200 méterre a Reichstagtól, a kancellári hivataltól és a Berlin jelképének számító Brandenburgi kaputól meredeken egy ápolt rétre zuhant. A gép lángba borult, a pilóta szörnyethalt, másnak a csodával határos módon nem esett baja.

A szerencsétlenség idején Gerhard Schröder kancellár nem tartózkodott hivatalában, annál több turista és sétáló volt viszont a Reichstag előtt. Az épület turistalátványosság, még este is fel lehet menni üvegkupolájába.

Az Odera menti Frankfurt rendőrsége szombaton megerősítette azokat a híreket, hogy Klawitter feleségét hétfő óta nem találják, megpróbálják kideríteni tartózkodási helyét, vagy azt, hogy esetleg erőszakos cselekmény áldozata lett-e.

Klawittert az ügyben csütörtökön kihallgatta a rendőrség, s vallomása állítólag tele volt ellentmondásokkal. A férfi a Berlinhez közeli Erknerből származik, s Eggersdorfból szállt fel gépével. Ekkor állítólag még vele volt 14 éves fia is, akit Strausbergben kitett a gépből, majd egymaga indult tovább a végzetes útra.

Ehrhart Körting berlini belügyi szenátor (miniszter) kizárta, hogy a férfinak terrorista szándékai lettek volna. “Semmi, de semmi nem utal terrorista háttérre” – közölte a helyszínen Körting. Sajtóbeszámolók szerint a rendőrség már korábban lefoglalta Klawitter két autóját, pénteken este pedig átkutatták a házát.

A párját ritkító eset után, különös tekintettel a londoni merényletekre, rögtön felmerült az a kérdés, hogy mennyire biztonságos a berlini kormányzati negyed. Körting tudomása szerint kisgépek esetében nincs érvényben általános repülési tilalom Berlin felett, főleg, ha sétarepülésekről van szó. Feltétel, hogy a gépek rádióösszeköttetésben álljanak az irányító tornyokkal és be kell jelentkezniük. A pénteki gép állítólag olyan alacsonyan szállt, hogy a radarok nem tudták befogni.

Günther Beckstein bajor belügyminiszter a Focus müncheni hírmagazinnak adott nyilatkozatában sürgette, hogy a “politikailag kényes helyeken” egész évre szóló átrepülési tilalmat rendeljenek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik