Nagyvilág

Brüsszeli nem a kínai pulóverekre

A Kínából az Európai Unióba érkező pulóverek és kardigánok importja - beleértve az úton lévő árukat is - feltehetően elérte a megengedett 68 millió darabot, ezért felfüggesztettték a további behozatalt.

Az EU és Kína képviselői az átfogó textilkereskedelmi megállapodás részeként a múlt hónapban meghatározták a pulóverek és kardigánok bevitelének felső határát. Egyúttal kijelöltek még 12 termékkategóriát, amelyeknél az EU folyamatosan figyeli a behozatalt, és szükség esetén korlátozza azt. Ez az Euratex európai textilipari lobbi igazgatója szerint a pulóverek és kardigánok után két-három másik terméknél is bekövetkezhet a közeljövőben.

A gyorsuló bevitelre utal, hogy július 11-én, egy hónappal a megállapodás után az EU 27 millió pulóver és kardigán behozatalára adott engedélyt az importőröknek, egy hét múlva már 55 millió darabra kértek engedélyt. Ezért Brüsszel nem ad ki újabb behozatali engedélyt az importőröknek, mert a már úton lévő árukkal együtt kimerülhet a keret.

Az import leállítása a kereskedőknek, csomagküldő szolgálatoknak gondot okozhat, miközben a hagyományosan erős textiliparral rendelkező országok – Franciaország, Olaszország Spanyolország – továbbra is ragaszkodnak a beviteli korlátozáshoz gyártóik védelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik