Külföld

Portugália 2008-ig kapott haladékot

admin
admin

2005. 07. 21. 09:30

További korrekciós lépések meghozatalát ajánlja az Európai Bizottság Lisszabonnak, mert a portugál deficit várhatóan még 2007-ben is a maximális 3 százalék felett lesz, miután idén eléri a 6,2 százalékot.

Az Európai Bizottság szerdán elfogadott egy ajánlást a portugál államháztartás helyzetéről, megállapítva, hogy túlzottdeficit-eljárás lefolytatására van szükség. Az államháztartás hiánya idén 6,2 százalék lesz, jövőre 4,8 százalék, 2007-ben pedig 3,9 százalék. A júniusban leadott portugál stabilitási program szerint a hiány csak 2008-ban csökken az EU stabilitási és növekedési paktumja által előírt 3 százalék alá, egész pontosan 2,8 százalékra.

Az európai bizottsági ajánlás gyakorlatilag elfogadja ezt a forgatókönyvet, 2008-ig adva időt Lisszabonnak, hogy a küszöbérték alá csökkentse a hiányt. Az ajánlás meghozatalakor a Bizottság figyelembe vette a portugál gazdaság jelenlegi, gyöngécske teljesítményét, amely azonban a következő években várhatóan megváltozik, valamint a szükséges korrekció nagy méretét.

Portugáloknak emellett az államadósságot is csökkenteniük kell: az adósság tavaly elérte a 61,9 százalékot, miután 2003-ban túllépte a 60 százalékos határt. A kormány prognózisa szerint ez 2007-ig tovább fog nőni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.