Nagyvilág

1240 iszlám szélsőségest fogott el Szíria

Mintegy 1240 külföldi muzulmán szélsőségest fogtak el a szíriai biztonsági erők az iraki határon - közölte a szíriai külügyminiszter-helyettes. A különböző állampolgárságú gyanúsítottakat átadták hazájuk illetékes hatóságainak.

Valíd Muallem, szíriai külügyminiszter-helyettes a Damaszkuszba akkreditált nagykövetekkel tartott találkozóján jelentette be a szélsőségesek elfogását, és ismételten visszautasította Washington vádját: Szíria támogatást nyújt a szomszédos országba beszivárgó fegyvereseknek. A külügyminiszter-helyettes elmondta, jelenleg is 69 külföldi szélsőséges kihallgatása folyik.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Szíriát, hogy támogatja a terrorizmust és megkönnyíti a felkelőket segítő külföldi harcosok átjutását az iraki határon. Muallem elmondása szerint több mint 4000 szíriait is kérdőre vontak, akik “kiutaztak vagy megpróbáltak kijutni Szíriából”, hogy fegyvert fogjanak a szomszédos országban.
A külügyminiszter-helyettes szerint az Irakba beszivárgó fegyveresek, csempészek, az iraki és amerikai biztonsági erők közel száz támadást hajtottak végre szíriai határőrök ellen. A támadásokban hat szíriai vesztette életét, kettejüket “vaktában lövöldöző” amerikai katonák öltek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik