Nagyvilág

Öt katona meghalt egy kasmíri robbantásban

Rendőrségi információk szerint legkevesebb öt katona vesztette életét, és további 15 megsérült. A merényletre egy Srinagar városbeli iskola mellett került sor. Gyermekek azonban nem voltak az áldozatok között.

A Hizbul Mudzsahideen nevű csoport képviselője a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy ők felelősek a merényletért. Egyelőre még nem teljesen világos, hogy mi okozta a robbanást, de meg nem erősített hírek szerint autóbomba robbant, vagy a merénylő nekihajtott kocsijával egy katonai járműnek.

Az utóbbi hónapok viszonylagos csendje után ismét harcok robbantak ki Kasmírban. 1989 óta több mint 40 ezren vesztették életüket a tartomány függetlenségéért harcoló gerillák és az indiai biztonsági erők harcaiban. India a militáns csoportok fegyverekkel való ellátásával, valamint a kiképzőtáborokban tartózkodó gerillák segítésével vádolja Pakisztánt, ezt a vádat azonban Iszlámábád visszautasítja. Mind India, mind Pakisztán teljes egészében magának követeli a megosztott himalájai terület feletti ellenőrzés jogát, s ezzel kapcsolatban már két háborút vívtak egymással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik