Nagyvilág

Magyarország csak egy vádpont miatt kéri Zentai kiadatását

Az Ausztráliában élő, háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai kiadatását kizárólag Balázs Péter 18 éves magyar zsidó fiatalember meggyilkolásában való részvétele miatt kéri Magyarország az ausztrál hatóságoktól - írta a The Australian című napilap.

A lap úgy tudja, hogy a magyar kiadatási kérelem csupán erre az egy bűntettre vonatkozik, és nem szól azokról a háborús bűnökről, amelyek az eredeti, a magyar népbíróság által 1948-ban kiadott körözésben szerepeltek. Ez utóbbiban azzal is vádolják Zentai Károlyt, hogy 1944. október 15-e, a nyilaskeresztes hatalomátvétel után, a 101. transzporthadosztály tiszthelyetteseként több ízben önként részt vett zsidók összegyűjtésében és bántalmazásában. Amennyiben kiadják Magyarországnak, csak az első bűntett miatt emelhetnek vádat ellene – írja a The Australian.

Charles Zentai kedden jelent meg egy perthi bíróság előtt a kiadatás ügyében. A következő meghallgatást szeptemberre tervezik, addig meghosszabbították Zentai óvadékát is.

Michael Bowden, Zentai ügyvédje továbbra is védence ártatlanságát hangoztatta. Sajnálatosnak nevezte, hogy a szigorú ausztrál kiadatási törvények miatt ezt nem bizonyíthatja be ausztrál bíróság előtt, és közölte: ellenzik a kiadatást, ennek érdekében hivatkozni fognak Zentai korára, egészségi állapotára, az ellene felhozott vád óta eltelt időre és eljárásbeli hiányosságokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik