Külföld

Konzervatív lesz az új legfelsőbb bíró

admin
admin

2005. 07. 20. 07:49

A mérsékelt konzervatív John Roberts bírót jelöli az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság megüresedett helyére George W. Bush amerikai elnök – jelentették be kedden este a Fehér Házban.

A fővárosi kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság 50 éves bírája lett a jelölt; az elnök a bejelentéssel véget vetett a találgatásoknak az amerikai belpolitika utóbbi hetekben talán legfontosabb kérdésében. A kilenctagú, az alkotmánybíróság szerepét is betöltő testületben azután üresedett meg egy hely, hogy a 75 éves Sandra O’Connor július 1-jén lemondott posztjáról.


A szintén mérsékelt konzervatív Sandra O’Connor volt az első nő, akit az Egyesült Államok történetében legfelsőbb bírának neveztek ki. Többnyire a mérleg nyelvének a szerepét töltötte be a testület négy-négy liberális, illetve konzervatív bírája között, több fontos kérdésben is az előbbiekkel szavazva.


A harvardi végzettségű John Roberts korábban a legfelsőbb bíróság élén álló jelenlegi főbíró, William Rehnquist mellett dolgozott. Később a Reagan-kormányban az igazságügyi tárca alkalmazottja volt, majd az első Bush-kormányzat idején a legfőbb államügyész helyettese volt. A washingtoni fellebbviteli bíróságnak 2003 óta tagja. Bár mérsékelt konzervatív hírében áll, a liberálisok azt gyanítják, Roberts jobboldalibb annál, mint amit eddigi működése sugall.


Előrejelzések szerint a jelölt személyéről heves vita várható a szenátusban. Ugyanis a Demokrata párt már régen jelezte, hogy obstruálni fog egy túlzottan konzervatív jelölt esetén. A jelölés súlyát az is növeli, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság tagjai nem mozdíthatók el, kinevezésük életük végéig tart, hacsak önként nem mondanak le. A testületben 11 év óta ez az első üresedés.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.