Nagyvilág

Agrártámogatást kér vissza az unió

Magyarországtól egyelőre nem kér vissza jogtalanul elköltött agrártámogatást az Európai Unió. Tizenhárom más tagország most együttvéve több mint 244 millió eurót fizet vissza.

Magyarországnak most nem kell visszautalnia támogatást, de nem mondhatom azt, hogy december végéig nem kell – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak az éppen Brüsszelben, az EU agrárminisztereivel tárgyaló Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Vannak ugyanis gazdálkodók, akik még mindig nem kapták meg a múlt év utáni földalapú támogatásukat. Ezt hiánypótlás, ellenőrzés is indokolhatja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) részéről, de könnyen előfordulhat, hogy a túlzott óvatosság miatt ki is lehet futni az időből és emiatt nem lehet elkerülni a visszafizetést.

A magyar mezőgazdaságnak az első uniós év után jelentős, majdnem 300 milliárd forint támogatás járt: a régebbi tagországok farmereinek támogatásához képest 25 százalékos uniós közvetlen támogatások (SAPS) a nemzeti kiegészítéssel (top up) együtt 160-170 milliárd forintot tettek ki. Ehhez jöttek még a vidékfejlesztési támogatások, illetve a SAPARD nemzeti támogatásokkal együtt csaknem 100 milliárd forint értékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik