Nagyvilág

30 ezer szlovák dolgozik Magyarországon

Több mint harmincezren járnak Szlovákiából Magyarországra dolgozni jelenleg, az EU tavaly májusi bővítése előtt számuk alig négyezer volt, írta a Hospodarské Noviny című szlovák gazdasági lap hétfőn.

A legtöbben Komáromban, Győrben, Sopronban és környékén találtak munkát. Észak-Magyarországon kevés az esélyük a nagy munkanélküliség miatt, írta a lap. Az újság szerint nem csak a szlovákiainál 30 százalékkal magasabb magyarországi átlagbér vonzza Szlovákiából a munkavállalókat, hanem az is, hogy nincsenek nyelvi nehézségeik.

A Szlovákiából érkezők főleg a Nokiánál, a Fox Conn-nál, a Philipsnél, az IBM-nél, az Electroluxnál, az Audinál és a Suzukinál találnak szabad munkahelyeket, és az észak-magyarországi kórházakban is az ápolónők nagy része dél-szlovákiai, írta a lap és hozzátette: a munkaerő-áramlás feszültséget okozott a magyar munkapiacon, mert a vállalatok szívesebben alkalmazzák az olcsóbb szlovákiai, mint a hazai munkavállalókat.

Szomorú, hogy az utóbbi három évben vidékünk lakossága számára több munkahely keletkezett Magyarországon, mint Szlovákiában. Körzetünk szinte semmi segítséget nem kap a sem a kormánytól, sem a helyi hatóságoktól – panaszolta a lapnak dél-szlovákiai Tornalja (Tornal’a) polgármestere, Ladislav Dubcek.

Szlovákia déli részén átlagosan 20 százalékos a munkanélküliség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik