Külföld

Tizenkilencen haltak meg a romániai árvízben

admin
admin

2005. 07. 17. 08:28

Hivatalos források szerint a dél-moldvai árvízben legsúlyosabban érintett Vrancea megyében 12, Bákó megyében 4, Fehér, Galac és Tulcea megyében pedig egy-egy személy vesztette életét az árvízben.

Victor Paul Dobre, a román közigazgatási és belügyi tárca államtitkára elmondta, hogy az áldozatok valamennyien 60 év fölötti idős emberek voltak, akiket azért nem lehetett megmenteni, mert megtagadták, hogy elhagyják otthonukat.

Traian Basescu román államelnök, aki szombaton Vrancea megyében járt helyszíni szemlén, a halottak nagy száma láttán szigorúan elrendelte: az illetékes szervek vizsgálják ki, minden érdekelt megtett-e mindent azért, hogy az árvíz sújtotta településeken minden egyes lakoshoz eljusson a hivatalos figyelmeztetés a közelgő veszélyre.

Az elnök hangsúlyozta: elméletileg minden esély megvolt rá, hogy egyetlen emberélet sem vesszen el az árvízben, hiszen ma már Romániában kiépült a korai árvízi riasztás országos rendszere, amely 24 órával előbb figyelmezteti a lakosságot a közelgő veszélyre. Ezt a figyelmeztetést, sajnos, nem mindenütt tartották tiszteletben – mondta az elnök, aki megállapította, hogy ebből a szempontból Vrancea megyében súlyos mulasztások történtek.

Basescu elnök bírálta a román elektronikus média hisztéria keltő árvízi adásait, amelyek a román hatóságok tehetetlenségét domborítják ki, miközben szerinte a közigazgatás – a szűkös körülmények ellenére – jól végzi a feladatát. Focsaniban tett látogatása alkalmával a román államfő hangoztatta: Románia nincs felkészülve az utóbbi években végbe ment éghajlatváltozásra.

A román katasztrófa-elhárítás nem rendelkezik megfelelő felszereléssel és eszközökkel egy ilyen nagy méretű elemi csapás következményeinek megelőzésére és kivédésére. Közölte: a közeljövőben intézkednek e hiányok megszüntetése érdekében.

Máris dolgoznak egy olyan rendszer megteremtésén, amelynek keretében az országban öt helyen megfelelő intervenciós eszközökkel felszerelt központokat alakítanak ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.