Nagyvilág

London újabb merénylőjelölteket keres

A The Sunday Times szerint a rendőrség titkos terrorelhárító osztagai vagy tucatnyi olyan al-Kaida-gyanúsítottat üldöznek, akikről feltételezik, hogy további merényletekre készülnek. A már azonosított merénylőkkel is foglalkozott az MI5.

Az értesülés szerint az osztag tagjai parancsba kapták, hogy helyben lőjék agyon azokat, akikről gyanítják, hogy bomba van náluk, és felszólításra nem adják meg magukat. Sir Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka a minap kijelentette: “igen erős a valószínűsége” újabb merényletkísérleteknek.

A július 7-ei londoni merényletsorozat két elkövetője is bekerült a brit belső elhárítás (MI5) látókörébe, de egyiket sem figyelték – írta brit és amerikai forrásokat idézve a The Sunday Times, amely szerint a brit terrorelhárítás tűzparanccsal felruházott osztagai tucatnyi, újabb merényletekre készülő al-Kaida-gyanúsítottat keresnek. A vezető vasárnapi brit lap szerint Mohammed Sidique Khan, az Edgware Road-i metróállomáson végrehajtott, hat halálos áldozattal járó robbantás elkövetője, aki a merénylet napjáig kisegítő tanár volt Leeds egyik – főleg bevándorlók gyermekeinek beilleszkedését elősegítő – általános iskolájában, tavaly került fel az MI5 listájára.

Az akkori vizsgálat szintén egy robbantásos merényletkísérlet felgöngyölítésére irányult; ennek tervezői a korabeli adatok szerint egy 600 font (270 kilogramm) robbanószerrel megrakott teherautót akartak felrobbantani valószínűleg a londoni Soho szórakozónegyed egy zsúfolt bárja előtt.

Khan a The Sunday Times által idézett biztonsági forrás szerint megfordult a merényletkísérlet kapcsán figyelt személyek egyikének lakásán, az MI5 azonban “gyorselemzéssel” arra a következtetésre jutott, hogy csak “közvetett kapcsolatban” állt a teherautós merényletkísérlet egyik gyanúsítottjával, így nem jelentett biztonsági kockázatot.

A lap szerint a brit és az amerikai titkosszolgálatok a hétvégén nézeteltérésbe keveredtek egy másik elkövető, a jamaicai születésű Germaine Lindsay személyével kapcsolatban is. Lindsay, aki csecsemőkorában került szüleivel Nagy-Britanniába, és nemrég áttért az iszlám vallásra – nevét Lindsay Jamalra változtatta -, az összes közül a legsúlyosabb, legalább 26 emberéletet kioltó merényletet követte el a King’s Cross és a Russell Square metróállomások közötti alagútban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik