Külföld

Nemzetközi segítséget kért Románia az árvíz miatt

admin
admin

2005. 07. 15. 07:46

Pénzügyi segélyt kért az Európai Bizottságtól (EB) Traian Basescu román államelnök az árvíz okozta súlyos gondok megoldására.

Amint arról korábban beszámoltunk, katasztrófaméretű esőzések súlyos károkat okoztak Románia 42 megyéjéből 32-ben. Víz alá került 482 város, község és falu, az ár megrongált vagy elsodort több mint 11 ezer lakást és lakóházat, 15 ezer gazdasági épületet, víz pusztította el a termést több mint 53 ezer hektáron, az árból kimentett vagy az elöntött helységekből kitelepített személyek száma megközelíti a tízezret.

Traian Basescu elnök csütörtökön a román fővárosban találkozott Danuta Hübnerrel, az EB regionális politikáért felelős megbízottjával és Jonathan Scheelevel, az EB bukaresti képviseletének vezetőjével. A találkozón a román államfő pénzügyi segélyt kért az EB-től. Pontosabban azt kérte, hogy Románia a Phare-alapokból 20 millió eurót felhasználhasson az árvíz által tönkretett gátak, utak, hidak és más közművek helyreállítására.

Az államfő szóvivője bejelentette, hogy Traian Basescu elnök szorgalmazta a román kormány és a Világbank lépéseit, melyek célja 33 millió dollár átirányítása a meglévő tervekből az árvíz által súlyosan megrongált infrastruktúra és lakóházak sürgős helyreállítása.

Az államfő szorgalmazta, hogy a kormány, a károk elhárításában szerepet játszó állami intézmények és helyhatóságok a polgári sürgősségi helyzetek hatékony kezelésével továbbra is tegyenek meg mindent az emberéletek megmentéséért és az árvízkárok csökkentéséért.

Egyszersmind alkotmányos hatáskörével élve az államelnök folyamatosan nyomon követi és mérlegeli a helyzet alakulását és a természeti katasztrófa elhúzódásának vagy fokozódásának nemzetbiztonsági kockázatait – hangoztatta szóvivő, aki rámutatott: az elnök felszólította az ország politikusait, hogy tegyenek tanúbizonyságot szolidaritásukról, s az árvíz sújtotta családok drámáját ne használják ki politikai célokra. Mert ezekben a válságos pillanatokban nagyon fontos, hogy az egész nemzet szolidárisan lépjen fel – figyelmeztetett az államfő.

Ugyanakkor Calin Popescu Tariceanu, aki csütörtökön ismét felkereste a legválságosabb helyzetbe került dél-moldvai megyéket, a fővárosba visszatérve kijelentette: véleménye szerint nincs szükség arra, hogy az árvíz sújtotta megyékben sürgősségi állapotot rendeljenek el, hiszen a hatóságok már megtették az ilyenkor szükséges intézkedéseket.

A miniszterelnök kíséretében levő Vasile Blaga belügyminiszter ehhez hozzátette: az érintett megyékben elrendelt riasztás és készenlét elegendő jogi alapot biztosít a veszélybe került lakosok átmeneti kitelepítéséhez, az anyagi károk megelőzéséhez, illetve elhárításához.

A miniszterelnök hangozatta: az anyagi károk arányát tekintve a moldvai árvíz sokkal súlyosabb következményekkel jár, mint a tavaszi bánsági árvíz. Tariceanu bejelentette, hogy Románia segítséget kért az EU tagországaitól, amikor a nap folyamán ő is találkozott Danuta Hübner uniós megbízottal és az EB bukaresti képviseletvezetőjével. Az uniós politikusok biztosították afelől, hogy az EU kész segíteni akár felszereléssel, akár pénzzel a tönkrement infrastruktúra helyreállításában – mondta a román kormányfő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.