Nagyvilág

VW-botrány: távozik Schröder tanácsadója

Véget ért egy éra a Volkswagen autógyárnál, miután a szerdai felügyelő-bizottsági ülésén elfogadták a Peter Hartz személyzeti vezető lemondását. Ezzel komoly vereséget könyvelhetett el Gerhard Schröder kancellár, akinek munkaerő piaci reformtervezetét Hartz készítette el.

A 63 éves üzletember lehetséges utódjáról egyelőre nem döntöttek, a személyzeti vezető feladatait ideiglenesen a vállalatcsoport elnöke, Bernd Pitschetsrieder veszi át. A Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülései szerint Hartz nem kap végkielégítést, annak ellenére, hogy 12 éven át dolgozott a Volkswagennél, és múlt pénteken ő maga ajánlotta fel a lemondását a két hete kirobbant botrány miatt.

A felügyelő-bizottság a botránnyal kapcsolatban egyelőre nem kívánt állást foglalni. Ezzel szeretnék megvárni a könyvvizsgáló KPMG erre vonatkozó jelentését, amely várhatóan július 22-ére készül el.

Az SPD-tag Hartzra a botrány kezdete óta a támadások össztüze zúdult. Ennek egyik oka az volt, hogy a botrány kulcsszereplőjének tartott Helmuth Schuster, a leányvállalat Skoda volt személyzeti főnöke, Hartz bizalmasa volt. Másfelől Hartz szokatlanul szorosan együttműködött az üzemi tanács tagjaival, s az a vád érte, hogy szabad utazási keretet biztosított a dolgozói képviselet tagjainak, akiknek viszont a luxusutakért cserébe a cégvezetés irányvonalát kellett támogatniuk.

Schustert és egy volt munkatársát a VW vezetése maga jelentette fel, azzal gyanúsítva őket, hogy a konszern indiai gyárának építése kapcsán kenőpénzt fogadtak el leendő beszállítóktól, és fedőcégeket hoztak létre öt országban, hogy sápot húzzanak a konszernhez kötődő beszállítói szerződésekből. Az indiai gyár felépítésének tervét az ügy kapcsán Pischetsrieder azonnal befagyasztotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik