Nagyvilág

NHL: lezárult a bérvita, indulhat a bajnokság

Megegyeztek az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) klubtulajdonosai és a játékosok érdekvédelmi szervezetei, így októberben biztosan újra harcba indulhatnak a csapatok a Stanley-kupáért.

A két fél elhúzódó bérvitája miatt a teljes 2004/05-ös idény elmaradt. A megállapodás részleteiről egyik fél sem beszélt. A liga vezetői tanácsülésükön, míg a hokisok közgyűlésükön szentesítik az egyezséget. Erre várhatóan egy héten belül kerül sor.

Sajtóértesülések szerint az új, hatéves szerződés értelmében a csapatok a következő szezonban legalább 21, legfeljebb 39 millió dollárt költhetnek fizetésekre. Egyetlen hokis sem kereshet többet a felső érték húsz százalékánál, vagyis 7,8 milliónál.

Az élő szerződések esetében a játékosok 24 százalékos bércsökkenést kénytelenek elviselni, azok pedig, akik így is a maximumérték fölött maradnának, még többet. A klubtulajdonosok a nagy bértömeggel indokolták, hogy tíz év alatt a 30 csapat összesen 1,6 milliárd dollár veszteséget halmozott fel.

A hokisok ez idáig nem voltak hajlandóak elfogadni a fizetéscsökkentést, illetve a béreik maximalizálását. A megállapodás hiányában először fordult elő az NHL történetében, hogy a teljes idény elmaradt. A leállás alatt közel 400 játékos európai bajnokságban szállt jégre. Két kanadai sportoló, a világbajnok és kétszeres Stanley Kupa-döntős Rob Niedermayer, illetve unokatestvére, Jason Strudwick a Ferencvárosban játszott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik