Nagyvilág

Azonosították a londoni robbantások értelmi szerzőjét

A brit rendőrségnek sikerült azonosítania a múlt heti robbantások értelmi szerzőjét – jelentette a csütörtöki The Times meg nem nevezett biztonsági forrásokra hivatkozva.

A tekintélyes lap szerint az illető egy harmincas éveiben járó pakisztáni származású, de Nagy-Britanniában született férfi, aki júniusban érkezett egy brit kikötőbe, s múlt szerdán, egy nappal a merényletek előtt távozott. Járt Leedsben, az öngyilkos merénylők lakóhelyén, és nagy valószínűséggel ő tanította meg őket arra, hogyan hozzák működésbe hátizsákba tett pokolgépeiket, és ki is jelölte a földalattiban lévő három célpontot.

A meg nem nevezett férfi feltételezhetően részt vett korábbi terrorista műveletekben is, és kapcsolatban áll az Al-Kaida terrorista szervezet Egyesült Államokban élő követőivel.


London hivatalosan is az al-Kaidához tartozó szervezetnek tulajdonította a július 7-én Londonban elkövetett merényleteket egy közleményben. A brit miniszterelnöki hivatal által kiadott közlemény tartalmazza az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi terrorhálózat által az elmúlt tizenkét évben elkövetett terrorcselekményeket. A Tony Blair kormányfő hivatalának honlapján közzétett közleményben a három londoni metrószerelvényben és egy buszon elkövetett merénylet az al-Kaida által irányított 31. terrorcselekményként szerepel.


A Scotland Yard a héten bejelentette, hogy a londoni metrószerelvényeken felrobbant három bomba csütörtök reggel, helyi idő szerint 8:50 órakor lépett működésbe, 50 másodperces idősávban. A rendőrség az összehangolt detonációk miatt először időzítő szerkezetre gyanakodott, de később közölte, hogy ilyesminek nem bukkantak a nyomára a helyszíneken. A Scotland Yard ugyan azóta sem mondta ki hivatalosan, hogy múlt csütörtökön Nagy-Britannia első öngyilkos merénylete történt Londonban, de ezt a sajtó és az elemzők tényként kezelik.


A csütörtöki The Times szerint az eddig azonosított négy elkövető mellett a Scotland Yard a terroristasejt két vagy három további tagját keresi. Az egyik a gyanú szerint a Londontól északra fekvő Lutonban élhet, amelynek vasútállomásán a héten egy robbanószerrel megrakott gépkocsit találtak. A Nissan Micrából ujjlenyomat- és DNS-mintákat próbálnak kinyerni a szakértők – írta a brit lap.


Az értesülés szerint ugyanakkor a Scotland Yard nem tartja kizártnak, hogy a terroristasejtnek volt egy hatodik és egy hetedik tagja is, akik támogató hálózatként működtek. A The Times szerint a nyomozók látókörébe került egy egyiptomi kémiatanár, aki a leedsi egyetemen adott elő. A 33 éves férfi bérelte állítólag az egyik olyan lakást, amelyben a héten végrehajtott nagyszabású leedsi razzia során robbanószert találtak. Az egyiptomi, aki az Egyesült Államokban végezte tanulmányait, és a lap értesülése szerint ismerte a merénylők némelyikét, nemrég távozott Nagy-Britanniából, miután a szomszédoknak azt mondta, hogy “gondok támadtak” a vízumával.


A csütörtöki brit lapok nagy terjedelemben tárgyalják, hogy az egyik merénylő általános iskolai tanárként dolgozott Leedsben. Mohammad Siddique Khan a Beeston városrész egyik iskolájában főleg bevándorlók gyermekeinek tanulmányi előrejutását segítette, és a beszámolók szerint kedvessége és “végtelen türelme” miatt rendkívül népszerű volt a gyerekek körében. A The Times és a The Sun első oldalán, “Gyilkos az osztályban” szalagcímmel hozott egy fotót, amelyen Khan látható három évvel ezelőtt az iskolában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik