Nagyvilág

Román választások október 16-án

A romániai előrehozott választásokat minden valószínűség szerint október 16-án tartják. Legalább is ezt a dátumot jelölte ki a kormánykoalíció egyeztető tanácsa.

Csak a jövő hét elején nyújtja be formálisan lemondását az államfőnek a román miniszterelnök – nyilatkozta a rádiónak Markó Béla RMDSZ elnök.

Az új választások kiírására a következő menetrend körvonalazódik: hétfőn a miniszterelnök Brüsszelbe utazik, hiszen biztosítani akarja az Európai Bizottságot, hogy Románia elvégzi a 2007. január elsejei csatlakozásához szükséges feladatokat, betartja menetrendjét és hazaérkezve, esetleg másnap benyújtja lemondását. Az államfő még aznap összehívja a parlamenti pártok képviselőit, majd megnevezi az új kormányfőt, aki valószínűleg újból Colin Popescu Taricianu lesz.

Ő vagy előáll azzal, hogy nem tud új kormányt alakítani, vagy saját partnerei fogják leszavazni a parlamentben és ezt az eljárást tíz napon belül meg kell ismételni, ez után oszlathatja fel a parlamentet és írhat ki új választásokat a román államfő, valószínűleg október 16-ra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik