Nagyvilág

Megkötötték az első homoszexuális házasságot Spanyolországban

Madrid mellett kelt egybe hivatalosan az első homoszexuális pár Spanyolországban, miután múlt héten elfogadták az egyneműek házasságát engedélyező törvényt.












Megkötötték az első homoszexuális házasságot Spanyolországban 1



Megkötötték az első homoszexuális házasságot Spanyolországban 2

Megkötötték az első homoszexuális házasságot Spanyolországban 3
A két férfi 30 éve együtt él (Fotó: AP)
Megkötötték az első homoszexuális házasságot Spanyolországban 4

Carlos Baturn és Emilio Menendez voltak az első homoszexuálisok, akik egybekelhettek a spanyol törvnyek értelmében. A már harminc éve együtt élő pár vállalta a nyilvánosságot. A férfiak az elsők között adták be a polgári esküvőhöz szükséges okmányokat július 4-én, azon a napon, amikor a radikálisan megreformált családjogi törvény életbe lépett.

A párt az ellenzéki konzervatív Néppárt (PP) irányítása alatt álló városi tanács egy baloldali tagja adta össze.

A legfrissebb felmérés szerint a spanyolok nagy többsége, 62 százaléka “nagyon” vagy “meglehetősen” helyesli az egyneműek házasságának törvényesítését, és csak a megkérdezettek 25 százaléka utasította el azt kisebb-nagyobb eltökéltséggel.

A Vatikán felszólította spanyolországi híveit, hogy minden törvényes eszközzel akadályozzák meg egynemű házasságok létrejöttét. A spanyol szocialista kormány liberális társadalmi reformjaival a katolicizmus egyik hagyományos fellegvára “esett el”. Eddig a világ négy államában engedélyezték azonos nemű párok házasságát, sok európai országban az együttélés házassághoz hasonló valamely formáját legalizálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik