Nagyvilág

Az EU gyorsítaná az adatcserét

A londoni robbantássorozat miatt az EU soros brit elnüksége az uniós belügyminiszterek részére rendkívüli ülést hívott össze. A találkozón a Népszabadság értesülése szerint az Unió gyorsabb adatcseréjéről születhet döntés.

A telefonbeszélgetésekhez, e-mail-üzenetekhez köthető adatok tárolásáról, a hírszerzési értesülések megosztásáról és a bizonyítékok megszerzéséhez szükséges európai felhatalmazásról szóló EU-jogszabály-alkotás felgyorsításáról dönthet az uniós belügyminiszterek rendkívüli, szerdai ülése.

Összehívásáról az EU soros brit elnöksége spanyol kezdeményezésre határozott pénteken.

Gijs de Vries, az EU terrorizmusellenes koordinátora szerint az európai államokat attól függetlenül fenyegeti terrorveszély, hogy támogatták-e az iraki háborút vagy sem. A volt holland belügyminiszter-helyettest tavaly, a március 11-i madridi vonatrobbantásokat követően nevezték ki Brüsszelben.

Egyébként az EU-ban csak az öt legnagyobb tagállam, valamint a később csatlakozott Lengyelország hírszerzési együttműködése él. Brüsszelben úgy vélik: a tagállami biztonsági hálót elsősorban az al-Kaida kisebb sejtjei játszhatják ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik