Külföld

Szlovákiának nem kell a koreai gumióriás

admin
admin

2005. 07. 08. 07:59

A dél-koreai Hankook gumiipari vállalat nem Szlovákiát választja 500 millió eurós közép-európai gyártótelepe színhelyéül. A beruházó azonban Magyarországnak sem kell minden áron.

A pozsonyi kormány szerda este elutasította a gazdasági minisztérium támogatásról szóló javaslatát. A Hankook korábban a teljes beruházási összeg 21 százalékos támogatására kapott ígéretet. Pavol Rusko gazdasági miniszter, aki egyben a kormány külföldi befektetésekkel foglalkozó ügynökségének a vezetője, közölte, hogy a Hankook Magyarországon, vagy Lengyelországban létesít ezek után gyártóüzemet.

Az elemzők szerint a döntés komoly negatív hatásokat nem fejt ki majd a szlovák pénzpiacon, részben mert a Hankook projektje túlságosan sokba került volna Szlovákiának, részben pedig azért nem, mert a Hankook üzeme sokkal kisebb hatást fejtett volna ki az alvállalkozókra, mint a Szlovákiába vonult autóösszeszerelő üzemek az alkatrészgyártókra. Összességében tehát a szakértők szerint a szlovák döntésnek kedvező hatása lehet középtávon, ha Szlovákia kevésbé drága fejlesztéseket tud vonzani a fejlesztési támogatásra szánt összegekkel.

Magyarországot továbbra sem érdekli a Hankook-beruházás elnyerése azon az áron, amelyet Szlovákia vállalt a tárgyalási szakaszban – válaszolt korábban Kóka János gazdasági miniszter a Világgazdaság azon kérdésére, hogy egy esetleges szlovák visszalépés esetén Magyarország újra beszállna-e a licitbe. Az adófizetők pénzéből olyan projekteket nem finanszírozunk, amelyek nem térülnek meg – tette hozzá a miniszter. Kóka szerint készek tárgyalóasztalhoz ülni, ha megkeresik a Hankook részéről, ám hozzátette: csakis más feltételekkel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.