Nagyvilág

Nincs kapcsolat a bombariadók és a merényletek között

A londoni merényletektől függetlennek minősítette a budapesti bevásárlóközpontok elleni csütörtöki bombafenyegetéseket a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában részt vevő politikai államtitkár.

Tóth András a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában úgy fogalmazott, hogy amikor a kormány azt állapította meg, hogy “nincs fenyegetettség Magyarországon”, akkor álláspontja nem rutinból fakadt, hanem értékelésen és elemzésen alapul ez az állítás. A londoni robbantások híre még nem ért Magyarországra, amikor Budapesten bejelentés érkezett a rendőrséghez, hogy bomba fog robbanni – tette hozzá.

Értékelésük szerint nincs meg Magyarországon az a háttér, amely egy terrorista akcióhoz szükséges. Az államtitkár elmondta, hogy ehhez olyan logisztikai hátország kell, amelyekhez emberek, szervezetek szükségesek. Magyarországon ez nincsen meg, mert eleve szűk körű Magyarországon a muszlimnak tekinthető réteg.

A londoni merénylet után Magyarországon megerősítették a vasúti közlekedés, a metrók, valamint a ferihegyi repülőtér rendőri védelmét, és a nemzetbiztonsági szolgálatok is megtették a maguk láthatatlan eszközrendszerét felhasználva azokat az intézkedéseket, amelyeket ilyenkor Európa valamennyi nagyvárosában megtesznek – mondta Tóth András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik