Külföld

Kevés gazdasági hatása lesz a merényleteknek

admin
admin

2005. 07. 07. 16:48

Nemzetközi gazdasági elemzők első véleményei szerint a csütörtöki londoni merényletsorozat csak korlátozott gazdasági hatásokkal jár majd, és ezek nem lesznek összehasonlíthatók a 2001. szeptember 11-i merényletsorozat következményeivel.

Az amerikai merényletek annak idején lelkileg is sokkolóbb hatásúak voltak, elsősorban azért, mert megrengették a világ vezető gazdasági hatalma, az Egyesült Államok “sérthetetlenségébe” vetett hitet, és a világ közvéleményét arra kényszerítették: vegyen búcsút attól az elképzeléstől, hogy a világ bármely része is biztonságos lehet. Akkor, a bizonytalan gazdasági helyzetre reagálva, világszerte csökkentek a kamatok, erre most az elemzők nem számítanak.

Az euróövezet gazdaságáért felelős Európai Központi Bank elemzők szerint most csak akkor reagálna kamatcsökkentéssel, ha a londoni események az euróövezeti gazdaságra is hatással lennének. A londoni merényletek hatása – csakúgy mint 2004 márciusában a spanyolországi terrortámadásé – csak rövid távú feszültséget okozhat a piacokon.

Ugyanakkor a szakértők arra is rámutatnak, hogy a biztonsági intézkedések fokozása már önmagában is következményeket hozhat a reálgazdaságra: így a pályaudvari, repülőtéri forgalomban, a külkereskedelemben negatív hatásokkal járhat. Politikai elemzők egyúttal a hosszú távú hatásokat illetően azt hangsúlyozzák: nem kizárható, hogy a kormányok a gazdasági reformok végrehajtását ismét elodázzák, mert erőiket a biztonságpolitika erősítésére szentelik inkább.

Amerikai gazdasági elemzők szerint ugyanakkor a fontnak jelenlegi árfolyamgyengüléséből nehezebb lesz visszakapaszkodnia, figyelembe véve a lassuló brit gazdaságot, és a jövőbeni brit kamatcsökkentéssel kapcsolatos széleskörű várakozásokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.