Nagyvilág

Intenzív hajtóvadászat indul a tettesek után

A brit rendőrség és a biztonsági szolgálatok "a létező legintenzívebb" akciót indítják annak érdekében, hogy törvény elé lehessen idézni a Londonban elkövetett csütörtöki merényletsorozat elkövetőit - mondta csütörtök este a brit kormányfő.

Tony Blair, aki helikopterrel tért vissza londoni hivatalába a nyolc ipari hatalom (G8) skóciai csúcstalálkozójáról, a Downing Street-i rezidencián felolvasott nyilatkozatában azt mondta: a terroristák az iszlám nevében lépnek fel, de “tudjuk, hogy a muszlimok elsöprő többsége tisztességes és törvénytisztelő, akiket ugyanúgy elborzaszt ez a terrorcselekmény, mint bennünket”. Blair szerint a terrorizmus az a mód, amellyel a londoni merényletek elkövetői kifejezésre juttatják az általuk vallott értékeket.

A miniszterelnök szerint Nagy-Britannia nem fogja hagyni, hogy a terroristák megfélemlítsék, megosszák, akaraterejét megtörjék, vagy rákényszerítsék életformája megváltoztatására. “Méltóssággal, higgadt erővel fogjuk megmutatni, hogy értékeink sokkal tovább élnek, mint az övéik” – mondta a kormányfő.

Csütörtök este a Muszlim Tanács, a brit iszlám közösség legnagyobb szervezete is elítélte a londoni terrortámadást, és ugyanígy tett külön nyilatkozatban a Tanács által támogatott londoni iszlám hírszolgálati iroda, a Muslim News.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik