Nagyvilág

Hazánk nincs veszélyben

Egy magyarországi robbantásnak nem lenne akkora hírértéke, így a biztonságpolitikai szakértő szerint nem vagyunk veszélyben.

“A terroristák számára nagyon fontos a média figyelme, hogy minél nagyobb félelmet tudjanak kelteni” – mondta el a FigyelőNet megkeresésére Tálas Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője „A terroristák politizálnak, a londoni merényletekkel az iraki szerepvállalást bosszulták meg. Ha ezt vesszük, Berlin és Párizs megtámadása például rossz politika lenne, hiszen ez a két állam végig következetesen szembehelyezkedett az amerikai állásponttal az iraki invázió kérdésében” – fogalmazott a szakértő, aki szerint Londonban viszont várható volt egy ilyen cselekmény, elsősorban Nagy-Britannia iraki álláspontja, illetve az államban élő nagyszámú iszlám bevándorló miatt. „Egy ilyen összehangolt támadássorozathoz szükség van egy társadalmi-infrastrukturális bázisra. Azokban az államokban lehet ilyen akciókat összeszervezni, ahol nagy tömegben él szélsőséges populáció, amely támogatja és tolerálja a terrorista csoportokat” – fogalmazott Tálas. Persze nincs minden ország veszélyben, ahol sok bevándorló él, fontos, hogy a többségi nemzet hogyan kezeli ezeket a rétegeket, milyen helyzetben élnek.

Bár még nem tisztázott, hogy a csütörtöki budapesti plázakiürítések kapcsolatban állnak-e a londoni merényletekkel, a szakértő szerint mi magyarok, szerencsések vagyunk, hiszen hazánk nem játszik komoly szerepet a világpolitika színpadán. Kis ország vagyunk, így nincs akkora hírértéke egy itteni robbantásnak, mint mondjuk Madridban vagy Londonban. Ezért sem túl nagy a terrorfenyegetettség Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik