Nagyvilág

Hankook: kiüthetjük a szlovákokat

A Hankook dél-koreai gumiabroncsgyártó szlovákiai beruházása kérdésessé vált. Kóka János gazdasági miniszter szerint ismét tárgyalóasztalhoz ülnének a vállalat képviselőivel, de csak más feltételek esetén.

Jövő hét közepére mindenképpen eldől, hogy a szlovák kormánynak és a Hankooknak sikerül e megegyeznie a Léva mellé tervezett abroncsgyár ügyében – írja a Világgazdaság a SME szlovák napilapra hivatkozva. Hétfői ülésén a szlovák gazdasági kabinet 4:2 arányban elutasította a Pavol Ruško gazdasági miniszter által beterjesztett, a Hankooknak mintegy 4 milliárd szlovák koronányi (26 milliárd forintnyi) állami támogatást előirányzó szerződéstervezetet, s ezzel nem várt akadályt gördített a már biztosnak hitt beruházás elé.

A Hankook május elején jelentette be, hogy Szlovákiában építi fel 500 millió euróért évi ötmillió abroncs gyártására alkalmas üzemét. A beruházás közvetlenül és közvetve mintegy 3000 munkahelyet hozna létre.

Magyarországot továbbra sem érdekli a Hankook-beruházás elnyerése azon az áron, amelyet Szlovákia vállalt a tárgyalási szakaszban – válaszolt Kóka János gazdasági miniszter a Világgazdaság azon kérdésére, hogy egy esetleges szlovák visszalépés esetén Magyarország újra beszállna-e a licitbe. Az adófizetők pénzéből olyan projekteket nem finanszírozunk, amelyek nem térülnek meg – tette hozzá a miniszter. Kóka szerint készek tárgyalóasztalhoz ülni, ha megkeresik a Hankook részéről, ám hozzátette: csakis más feltételekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik