Nagyvilág

Programot hirdetett Schröder

A családpolitikát hangsúlyozva vág neki a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a szeptemberre várható parlamenti választásoknak – derült ki Gerhard Schröder kancellár és Franz Müntefering pártelnök keddi, a párt választási programját ismertető sajtótájékoztatóján.

A szociáldemokraták a német parlamenti pártok közül elsőként hagyták jóvá választási programjukat, amely beszámolók szerint Schröder eddigi reformpolitikájának (Agenda 2010) következetes végrehajtását ígéri, a családok nagyobb támogatásával, mindenkinek járó betegbiztosítással és a kiemelkedő jövedelműek pótadóztatásával kiegészítve – írja a Népszava. Schröder szerint terveik megvalósítása “durva becslés” alapján egymilliárd euróból finanszírozható.

Kelet-Németországra vonatkozóan a kancellár kijelentette, hogy nem kívánnak “további növekedési impulzusokat” biztosítani a bizonyos területeken továbbra is vontatottan fejlődő új tartományok felzárkóztatására, mivel éppen ebben az országrészben olyan növekedési ütem tapasztalható, például az autó- és a chipgyártás terén, “amilyenről mások csak álmodhatnak”.

Az SPD családpolitikai koncepciója szerint a gyermekgondozási hálózatot jobban ki kell építeni és a kitűnően képzett nőknek a jelenleginél szélesebb munkavállalási lehetőséget kell biztosítani. Schröder képtelenségnek tartja, hogy a német gazdaság képzett munkaerő iránti keresletét kizárólag irányított bevándorlással elégítsék ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik