Nagyvilág

Hatalmas osztalékot fizet Abramovics eladás előtt álló cége

Csaknem 2,3 milliárd dollárnak megfelelő pénzt fizetne ki 2004. évi osztalékként a Chelsea angol labdarúgó klub orosz gazdája, Roman Abramovics milliárdos által többségileg tulajdonolt Szibnyefty olajtársaság.

Az ötös számú orosz olajcég állítólag azért készül ilyen hatalmas mennyiségű pénzt szétosztani, mert Abramovics érdekeltségének eladására készül a tavalyi sikeres év után. Az olajtársaság, amely tavaly kimenekült az államilag tönkretett Jukosszal korábban már majdnem megvalósított egyesülésből, tavaly 45,576 milliárd rubelre (1,63 milliárd dollár) növelte az adózott eredményét a 2003-as 2,941 milliárd rubelről.

A Jukosz-ügy kapcsán eredetileg nem is tervezett osztalékfizetést a 2004-es év után. Most viszont még a nyereségét is jóval meghaladó osztalékfizetésre készül – húzzák alá a jelentések. Abramovics, aki jelenleg a leggazdagabb orosz, a Szibnyefty részvények 57,5 százaléka boldog tulajdonosának mondhatja magát.

A Szibnyefty lehetséges vevői között emlegetik a két nagy orosz állami nyersanyagipari óriást, a Gazpromot és a Rosznyefty olajipari vállalatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik