Nagyvilág

Nagy a tolongás a legnagyobb román bankért

A román Bursa című napilap jelentése szerint a Citigroup és a Texas Pacific konzorciuma, a francia Crédit Agricole és a portugál Millenium BCP is az érdeklődők sorában van - együtt a belga Dexia Bankkal, valamint az oszták BA-CA-val - a román BCR bank többségi részének megszerzésére.

A legnagyobb román bank, a Banca Comerciala Romana (BCR) többségi részesedésének megszerzésére július 7-ig szándéklevélben kell jelezni az érdeklődést, és a reménybeli érdeklődők legkésőbb szeptember 19-ig tehetik meg kötelező érvényű ajánlatukat.

Az AVAS román privatizációs ügynökség (AVAS) elnöke, Gabriel Zbircea a közelmúltban azt mondta, hogy a BCR magánosítása kapcsán már korábban érdeklődését jelezte a Banca Intesa és az UniCredito Italiano olasz pénzintézet, valamint a Deutsche Bank, illetve esetleges részvételét a belga-holland Fortis és a francia BNP Paribas.

A Banca Comerciala Romana 26 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik Romániában, a tavalyi évet 161 millió euró adózott eredménnyel zárta. Hatmilliárd eurós mérlegfőösszegével a legnagyobb román kereskedelmi bank, 317 fiókjában több mint 12 ezer alkalmazott dolgozik.

Románia a BCR többségi tulajdonának eladásával már 2003-ban is próbálkozott, akkor azonban a világgazdasági bajok miatt elállt a privatizálással, most viszont a nemzetközi bankszektor felfelé ívelésének időszakában, elérkezettnek látják az időt az újabb próbálkozásra.

2003-ban Románia 25 százalék plusz egy részvényt adott el a BCR-ből 222 millió dollárért az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) és a Világbank befektetési részlegének, az IFC-nek. A kormány jelenleg a bank 36,8 százalékát ellenőrzi és a mostani privatizálásnál az EBRD-t, illetve a Világbankot is be akarják vonni a többségi papírok értékesítésébe. Öt román befektetési társaság együtt mintegy 30 százalékos, a BCR alkalmazottai pedig 8 százalékos tulajdoni résszel rendelkeznek a bankban.

Zbircea reményei szerint a győztest még az idén, november 20-ig kihidetik. Ha sikerül az értékesítés, ez lesz az idei év legnagyobb privatizációs ügylete Romániában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik