Nagyvilág

Két elnök és egy kancellár

Putyin orosz elnök, Schöder német kancellár és Chirac francia elnök integet az embereknek egy erkélyről, a Kalinyingrád megalapításának 750. évfordulóján.

Oroszország és az Európai Unió kapcsolatairól, az ENSZ és a Biztonsági Tanács átalakításáról, a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország csoportja (G8) küszöbön álló csúcstalálkozójának előkészítéséről és időszerű nemzetközi problémákról kezdett egyeztetést Vlagyimir Putyin orosz elnök, Gerhard Schröder német kancellár és Jacques Chirac francia államfő a Kalinyingrádi területen lévő Szvetlogorszk üdülővárosban.

A várost 1255-ben alapította meg a német lovagrend, és az Kelet-Poroszország központja volt, mígnem az 1945-ös potsdami konferencia döntése a Szovjetunióhoz csatolta, majd 1946 júniusában az akkor elhunyt szovjet államfő, Mihail Kalinyin tiszteletére átnevezték Kalinyingrádnak.

Oroszország, amely féltékenyen őrködik a két EU-tagállam, Litvánia és Lengyelország közé beékelődött Kalinyingrádi terület felett, nem szívesen emlékszik a porosz történelmi múltra, de a megromlott kétoldalú viszony miatt még kevésbé szívélyesen viszonyul Varsóhoz és Vilniushoz, így a lengyel és litván politikusoknak csalódottan tudomásul kellett venniük, hogy nem kaptak meghívást a nagy szabású ünnepségekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik