Nagyvilág

G8: Bush az uniós mezőgazdasági támogatások ellen

A világ közvéleménye a szegénység elleni küzdelem felgyorsítását, az elemzők ennél jóval kevesebb eredményt várnak a világ nyolc gazdasági nagyhatalmának szerdán Skóciában sorra kerülő csúcstalálkozójától.

Szót kért a pápa is

Az afrikai szegénység leküzdése érdekében konkrét intézkedéseket szorgalmazott, és sikeres munkát kívánt XVI. Benedek pápa az afrikai problémáknak szentelt, Skóciában szerdán nyíló G8-csúcsnak, a fejlett ipari országok vezetői találkozójának.

A kiotói egyezmény ratifikálása kapcsán nem változtatunk korábbi álláspontunkon, ehelyett szívesen tárgyalunk a legújabb technológiákról illetve azokról a folyamatokról, melyek veszélyt jelentenek bolygónkra – mondta George Bush amerikai elnök a brit ITV csatorna vasárnap esti műsorában, utalva a világ nyolc gazdasági nagyhatalmának (Nyolcak) ezen a héten sorra kerülő csúcstalálkozójára. Ugyanitt felszólította az Európai Uniót a mezőgazdasági támogatások beszüntetésére, hozzátéve, hogy amennyiben az EU közös agrárpolitikájának keretében lemond a támogatások rendszeréről, az Egyesült Államok a maga részéről ugyancsak beszünteti a saját mezőgazdaságának nyújtott szubvenciókat.

A vezető ipari országokat és Oroszországot tömörítő G8 csoport szerdán Skóciában kezdődő csúcstalálkozójára utalva Bush sürgette a nyugati piacok megnyitását az afrikai mezőgazdasági termékek előtt. Szavai szerint amennyiben sikerül a kereskedelem liberalizálása, ez olyan mértékű segítséget jelenthet, hogy nem lesz szükség pénzügyi segélyek folyósítására. A csúcstalálkozó napirendjén szereplő témák közül fontosságát tekintve kiemelkedik az Afrikának nyújtandó fejlesztési segélyek, továbbá a globális klímaváltozás kérdésköre.

Ezt hangsúlyozta Nelson Mandela, volt dél afrikai elnök is, aki a Nyolcak találkozójának a világközvélemény akaratát tolmácsoló szombati világraszóló Live 8 koncertsorozat johannesburgi helyszínén arra szólította fel a nagyhatalmakat, hogy az afrikai szegénység problémájának kezelésével akadályozzák meg a népirtást a kontinensen. Mint mondta, a történelem tetteik alapján ítéli majd meg a nyugati vezetőket.

A hamburgi világgazdasági archívum (HWWA) elnöke szerint ugyanakkor illuzórikus azt gondolni, hogy a Nyolcak a nagyobb növekedés és foglalkoztatás irányába állíthatják a váltót Skóciában. Ahhoz, hogy a fejlődő országokat segíthessék, először saját nemzeti korlátaikat kellene lebontani, ehhez viszont nincs szükség csúcsértekezletre. Az ifW német gazdaságkutató intézet elnökhelyettese szerint a Nyolcak, összetételüket tekintve – például Kína és India nélkül – nem képviselik a világgazdaság ténylegesen fontos erőit. Olaszország, Franciaország, vagy akár Németország nem tartoznak már a leginkább befolyásos világgazdasági hatalmak közé.

Általános vélekedés szerint a Nyolcak helyett új grémiumot kellene felállítani, amelyben – hasonlóan a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) – minden jelentős gazdasági erő képviseltetné magát.

A szaudi látogatáson tartózkodó brit miniszterelnök a hétvégén hangsúlyozta, hogy az olajárak is fontos téma lesz a skóciai találkozón, mint a világgazdaság helyzetét jelentősen befolyásoló tényező. Az MTI értesülései szerint bár Tony Blair ismételten az olajárak csökkentésére szólította fel az olajtermelőket, elismerte, hogy Szaúd-Arábia – a világ elsőszámú olajexportőre – sorozatos kitermelés-emelések révén minden tőle telhetőt megtesz az olajárak emelkedésének letörésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik