Nagyvilág

Bízunk Németországban – kész Schröder kampányprogramja

Gerhard Schröder kancellár eddigi reformpolitikájának következetes végrehajtásával és az azt kiegészítő új szociálpolitikai juttatásokkal akarja megnyerni a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az őszre várt előre hozott választásokat - derül ki a párt elnöksége által a hét végén elfogadott programtervezetből.

A kancellár és Franz Müntefering pártelnök által összeállított dokumentumot, amely a Bízunk Németországban címet viseli, hétfőn kell jóváhagynia a párt megyei és tartományi vezetőiből álló “kiskongresszusnak”.

A még nem hivatalos program egy évre igényelhető szülői pótlékot ígér a kisgyermeket nevelő családoknak, betegbiztosítást mindenki számára, és 3 százalékos pótadó kivetését az évi 250 ezer eurónál magasabb jövedelműekre, hogy a befolyó összeget oktatási, kutatási beruházásokra és a legújabb technológiák bevezetésére fordíthassák.

A szociáldemokraták be akarják vezetni ezenkívül a törvény által megszabott minimálbért mindazokra az ágazatokra vonatkozóan, ahol nem rendezik kollektív szerződésben. Ingyenessé kívánják tenni a napköziotthonos ellátást, és fenntartani a tanulást elősegítő pénzügyi kedvezményeket, valamint az első diploma megszerzésének térítésmentességét.

A kereszténydemokratákkal (CDU) és a szabad demokratákkal (FDP) szemben az SPD változatlanul ragaszkodik a vasár- és ünnepnapi, valamint az éjszakai pótlék adómentességéhez. Kurt Beck, az SPD elnökhelyettese, Rajna-vidék-Pfalz tartományi kormányfője szerint pártja előtt nincs más út, mint maradéktalanul megvalósítani Schröder Agenda 2010-ként ismert reformpolitikáját. “Az SPD-nek világossá kell tennie, hogy a reformokra szükség van ahhoz, hogy mozgásban tartható legyen a szociális munkaerőpiac és ne kelljen mindent a piacnak alárendelni” – jelentette ki Beck vasárnap a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak.

A választások megnyerésére azonban szerinte csekély esélye van a pártnak a pénteki bizalmi szavazás után. Michael Müller frakcióvezető-helyettes, a párt bal szárnyának képviselője szintén úgy vélte, a szociális demokrácia megújítására van szükség ahhoz, hogy a CDU-nak és az FDP-nek ne legyen lehetősége a piacot mindenek fölé helyező angolszász gazdaságpolitika megvalósítására.

Elemzők szerint az SPD új programja megpróbálja visszaszerezni a hagyományos szociáldemokrata értékek képviseletét, és kétségtelenül sokat ígér, hogy jól megkülönböztesse magát az áfa-emelést ígérő konzervatív ellenzéktől és elhódítsa a terepet a létrejött új baloldali választási szövetség elől, amelyet a szociáldemokrata pártban csalódott baloldali politikusok Választási Alternatívája (WASG) és a csak keleten népszerű Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) hozott létre, s amely várhatóan nem óvakodik majd a szociális demagógia eszközeit bevetni.

Hogy mindezt és még a szükséges konjunktúra-élénkítő terveket miből finanszírozná az SPD új kormánya, arra egyelőre csak Hans Eichel pénzügyminiszter nemrég ismertetett nagyszabású privatizációs elképzelései utalnak. Külpolitikai téren a szociáldemokraták választási kiáltványának tervezete erősíteni kívánja Németország nemzetközi szerepvállalását, azzal a kitétellel, hogy “nemet kell mondani mindenütt, ahol – az iraki háborúhoz hasonlóan – kétséges lehet a katonai beavatkozás alkalmazása”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik