Nagyvilág

Áramszünetek lehetnek idén nyáron is

A rendkívüli hőség miatt ismét a 2003-ashoz hasonló áramszünetek fenyegetik az európai országokat – figyelmeztetnek elemzők. Franciaország óvatosságból leállította Németországba irányuló áramkivitelét – írja a Világgazdaság.

Egy hónapnyi hőség után Olasz-, Spanyolországban, Portugáliában és Franciaország egyes részein is szűkössé válhat az áramellátás. A fogyasztás a klímaberendezések „csúcsra járatásának” köszönhetően tetőzik, miközben a hűtővíz hiánya miatt korlátozni kell az erőművek termelését. Ágazati szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a kapacitások határainak elérése esetén könnyen lépnek fel olyan frekvenciazavarok, amelyek az egész hálózat stabilitását veszélyeztetik. Hogy nem alaptalan az aggodalom, azt mutatja, hogy az elmúlt napokban Svájcban kétszer is jelentősebb áramkimaradást regisztráltak, amely többek között a vasúthálózat leállását idézte elő. Emlékezetes, hogy 2003 nyarán Olaszországban, Nagy-Britanniában, Skandináviában és az Egyesült Államokban is összeomlott időlegesen az ellátás.

Az európai villamosáram-árakat nemcsak a nagy hőség emeli szokatlan magasságba, hanem az emissziós jogok piacán zajló áremelkedés is. Az elmúlt öt hónapban az uniós piacon majdnem négyszeresére nőtt a szennyezési jogosítványok ára: egy tonna szén-dioxid kibocsátása immár jó 25 euróba kerül. Márpedig a GEW Rheinenergie számításai szerint a szennyezési jogok árának egyeurónyi emelkedése megawattonként ötven centtel drágítja a villamosáram-termelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik