Külföld

Spanyolországban is házasodhatnak a melegek

admin
admin

2005. 06. 30. 16:49

Spanyolország a harmadik európai nemzet Belgium és Hollandia után, ahol azonos neműek is kimondhatják a boldogító igent.

A spanyol parlament törvénybe iktatta az egynemű párok házasságkötéshez való jogát, és leegyszerűsítette a válás folyamatát.

Az új családjogi törvény már a tervezet vitája során is nagy megbotránkozást váltott ki. A Római Katolikus egyház spanyol szervezete 600 ezer aláírást gyűjtött és igen erősen lobbizott a törvény elfogadása ellen.

A 350 fős alsóház (a képviselők kongresszusa) 187 igennel, 147 nemleges szavazattal és négy tartózkodással adta áldását a melegek házasságának törvénybe iktatására. (Tizenkét képviselő nem volt jelen a szavazáson.) A szavazást követően a parlament előtt több tucatnyian ünnepelték a tervezet elfogadását. A BBC értesülése szerint eddig körülbelül ötezer meleg pár jelezte, hogy ha lehetőségük nyílik rá, összeházasodnak.

A törvény gyermekek örökbe fogadására is feljogosítja a homoszexuális párokat, és lehetővé teszi, hogy külön végrendelet nélkül, ugyanúgy örökölhessék egymás tulajdonát, mint a heteroszexuális házasfelek. A válással kapcsolatos új szabályozás szerint ezentúl nem feltétele a házasság felbontásának a házasfelek huzamos különélése. A jövőben nem követelik meg a válni kívánó féltől, hogy indokolja elhatározását. Eddig csak valamilyen nyomósnak számító okra (házasságtörés, alkoholizmus, bántalmazás) hivatkozva lehetett kérni a házasság felbontását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.