Nagyvilág

Spanyolországban házasodhatnak a homoszexuálisok

Elfogadták Spanyolországban azt a törvényt, amely szerint az egynemű párok nemcsak összeházasodhatnak, de örökbe is fogadhatnak. A rendelkezés ellen rengetegen tiltakoztak Madridban, és a katolikus egyház is szót emelt - írja a Corriere della sera.

A katolikus egyház, a jobboldali pártok és a családok szövetségének felhívása is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megakadályozzák az egyneműek házasságát és gyermekvállalását legalizáló törvényt Spanyolországban. Az elmúlt napokban és hetekben rengeteg tiltakozást és – a melegek és leszbikusok szövetségei által szervezett – ellentiltakozást tartottak.

A törvény elfogadásával Spanyolország – Kanada, Belgium és Hollandia után – a negyedik olyan állam a világon, ahol engedélyezik az egyneműek házasságát. A kérdés megosztó jellegét mutatja az is, hogy a 350 fős spanyol törvényhozásban 187-en szavazták meg a jogszabályt, míg 147-en ellenezték azt, négyen tartózkodtak, a többiek pedig – összesen 28-an – nem jelentek meg a csütörtöki voksoláson.

A konzervatív többségű Szenátusban egyébként múlt héten elbukott a javaslat, a végső szó azonban az alsóházé, a Kongresszusé. Az eredmény kihirdetésekor a látogatóként a teremben tartózkodó meleg és leszbikus párok tapssal és üdvrivalgással fogadták a hírt, és csókokat dobtak a karzatról a képviselőknek.

„Nem mi vagyunk az első állam, amely hasonló törvényt fogad el, és biztos vagyok benne, hogy nem is az utolsók” – mondta Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfő, még a szavazás előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik