Nagyvilág

Kánikula után nyári viharok Európa-szerte

Európa nagy részére nyári viharok törtek szerda este az utóbbi napok nyomasztó hősége után. Németországban, Hollandiában és Svájcban is komoly anyagi károkat okozott az ítéletidő.

Felhőszakadás mosta Németország déli és nyugati tájait szerdán este és a csütörtökre virradó éjszakán. A nagy esőzés tetemes károkat okozott Hessen tartományban, s 45 percre megbénította a frankfurti repülőtér forgalmát. A Hessen tartománybeli Darmstadtban számos pince víz alá került, és sok közutat is le kellett zárni, annyira elárasztotta a csapadékvíz. A felhőszakadás nyomán utcákat, pincéket öntött el a víz Rajna-Pfalz tartományban. A szélvihar időnként elérte a 138 kilométeres óránkénti sebességet.

Szerdáig hőség gyötörte a svájciakat, az esti órákban azonban sok esővel, jégesővel és 110 kilométeres óránkénti sebességet elérő viharos széllel beköszöntött a talán nem így várt enyhülés. Országszerte elárasztott pincék, letört faágak, kidőlt fák jelezték a vihar vonulásának útját. A kidőlő fák sokfelé leszakították a villanyvezetékeket, kieséseket okozva az áramszolgáltatásban. Fribourgban életét vesztette egy középkorú nő, mert rászakadt egy súlyos faág. St. Gallen térségében egy közút mellett álló fenyő rázuhant egy arra haladó gépkocsira. A jármű öt utasa – két felnőtt és három gyerek – megsérült.

Hollandiában is felborította a nyári vihar az élet normális rendjét. Különösen nagy károk keletkeztek a Rotterdam melletti Gorinchem településen. Az özönvíz elárasztotta a városka pincéit, és egy időre járhatatlanná tette utcáit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik