Nagyvilág

Megszavazta a luxemburgi parlament az EU-alkotmányt

A luxemburgi parlament kedd este első olvasatban hatalmas többséggel jóváhagyta az Európai Unió alkotmányát - de a végleges döntést a nagyhercegség lakossága hozza majd meg, július 10-én ugyanis népszavazást tartanak ebben a kérdésben.

A parlamentben 55-en szavaztak a ratifikálásra, ellenszavazat nem volt, s mindössze egy jobboldali populista párt öt képviselője tartózkodott a szavazástól. Ugyanakkor a törvényhozók már előre leszögezték, hogy tiszteletben tartják majd a népszavazás döntését, s második olvasatban csak akkor tárgyalják a dokumentumot, ha a lakosság erre felhatalmazást ad majd nekik július 10-én.

A nagyhercegségben – amely az EU egyik alapító tagja, s emellett számos intézményének székhelye – eredetileg elenyésző volt az ellenzők száma, de a francia és a holland példa nyomán itt is elindult a lavina, s a legutóbbi, június eleji közvélemény-kutatások szerint immár a választók 45 százaléka akar nemet mondani a dokumentumra. Igaz, a hazájában rendkívül népszerű miniszterelnök, Jean-Claude Juncker a mérleg serpenyőjébe beletette saját tisztségét is: már jó előre közölte, hogy ha a luxemburgiak elutasítják az alkotmányt, lemond kormányfői posztjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik