Nagyvilág

Újabb lépés a Nabucco földgázvezeték megépítése felé

Bécsben aláírták a vegyes vállalat létrehozatalára vonatkozó megállapodást a nemzetközi Nabucco földgázvezeték megépítésében érdekelt vállalatok.

A vegyesvállalatot a török Botas, a bolgár Bulgargaz, a magyar Mol, az osztrák OMV Gas és a román Transgaz cégek alkotják.

A Nabucco Gas Pipeline International Ltd. társaság feladata lesz egyebek mellett a pénzügyi tervek elkészítése, az építkezés koordinálása, a nemzeti Nabucco társaságok létrehozatala a partner országokban, Törökországban, Bulgáriában, Romániában, Magyarországon és Ausztriában.

Az Ausztria és Törökország között tervezett gázvezeték Közép-Ázsiából és a Kaszpi-tenger körzetéből szállítana gázt Közép- és Nyugat-Európa irányába az alsó-ausztriai Baumgarten érintésével, építési költsége a jelenlegi elképzelések szerint mintegy 4,6 milliárd euró lenne. A vezetéknek 2009-ig kell elkészülnie.

A Nabucco-programot 2002 őszén indította útjára a szóban forgó öt vállalat.

Az Európai Unió mintegy 4 millió dollárt hagyott jóvá a tervre, amely fele a megvalósíthatósági tanulmány költségének. A vezeték 20-30 milliárd köbméternyi gázt szállíthat évente, és a végleges építési költségek is a szállítási kapacitás függvényében alakulnak.

A vezeték megépítése Magyarországon 500 kilométernyi új vezetékszakaszt jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik