Nagyvilág

Szlovákia 2009-ben vezeti be az eurót

Szlovákia sikeresen szorítja vissza az inflációt, így ennek mértéke lehetővé teszi az euró bevezetését 2009-ben – jelentette ki Ivan Sramko a szlovák jegybank vezetője a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) éves közgyűlésén.

Ezért Szlovákia számára a legfontosabb cél az infláció visszaszorítása 2006 júniusáig, amikor csatlakozni kíván az ERM-II-höz.


A központi bank vezetője szerint az infláció elsősorban külső tényezők, így a kőolaj ára és az eurózóna inflációja miatt jelenthet gondot.


Szlovákiában az éves szintű infláció már a tizedik egymást követő hónapban csökkent, májusban 2,4 százalék volt, míg tavaly decemberben még 5,9 százalék. Sramko egyelőre nem lát okot arra, hogy ne a terveknek megfelelő időben vezessék be az euró, de a végrehajtás halasztást szenvedhet, ha az államháztartás hiánya, vagy az infláció terén gondok merülnének fel.


Sramko szerint nem okoz komolyabb gondot a szlovák gazdaság növekedésének, hogy lassul a gazdaság bővülése az eurózónában. A jegybank arra számít, hogy idén 5 százalékot meghaladó lesz a GDP növekedése, ami 7 százalékra nőhet 2007-ben, miután több külföldi járműgyártó elindítja a termelését az országban.


A szlovák pénzügyminisztérium májusban ismertetett forgatókönyve szerint a korona euróban számított árfolyamát 2008 közepén, azaz az eurózónához való csatlakozás előtt fél évvel rögzítenék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik