Nagyvilág

Rumsfeld még 12 évet adott az iraki felkelőknek

Az amerikai védelmi miniszter szerint az iraki felkelők még akár 12 évig is harcolhatnak az iraki kormány ellen. Az amerikaiak többsége hibának tartja a háborút.

Donald Rumsfeld az amerikai Fox televízió vasárnapi beszélgető műsorában olyan kérdésekre válaszolt, amelyek főként az iraki háborúra, a növekvő amerikai veszteségekre, az iraki lázadók folytatódó támadásaira és a háború értelmére vonatkoztak. “Ez a felkelés még több évig eltarthat, a lázadók 5, 6, 8, 10-12 évig folytathatják a harcot” – mondta Rumsfeld.

A miniszter értékelését megelőzően látott napvilágot az AP-Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása, amely szerint 27 hónappal az iraki invázió kezdete után az amerikaiak több mint fele már hibának tartja a háború elindítását.

A háború kezdete óta legkevesebb 1735 amerikai katona halt meg Irakban. Rumsfeld elismerte, hogy vannak olyan felmérések, melyek azt sugallják, hogy a háború társadalmi támogatottsága némileg csökkent.

Az elnöknek, a kormánynak és a katonai vezetésnek az a feladata – hangsúlyozta -, hogy megmutassák: sikerült haladást elérni politikai, gazdasági és biztonsági síkon egyaránt.

“Nem kérdés, hogy az iraki biztonsági erők egyre jobban megállják a helyüket, és az iraki emberek bíznak bennük” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az iraki erők át fogják venni az amerikaiak szerepét. “A külföldi csapatok nem fogják leverni a felkelést. Olyan környezetet fogunk teremteni, hogy az iraki nép és az iraki biztonsági erők győzni tudjanak a felkelőkkel szemben – nyomatékosította az amerikai védelmi miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik