Nagyvilág

Az EU-biztos nem foglalkozott a Bunda-botránnyal

Charlie McCreevy belsőpiaci biztos úgy véli, hogy a német hatóságok által zaklatott magyar vállalatoknak az állami szerveknél kell jogorvoslatot keresniük.

Olajos Péter magyar európai parlamenti képviselő (Európai Néppárt) pár hete intézett írásbeli kérdést az Európai Bizottsághoz a Bunda-botrányként híressé vált ügy kapcsán. A képviselő azt firtatva, hogy mit kíván tenni a hatóság a Németországban zaklatott magyar vállalatok ügyében.

Charlie McCreevy belsőpiaci biztos a múlt héten adott választ Olajos kérdésére, amiben kijelenti: a csatlakozási szerződés értelmében a szolgáltatások szabad áramlására vonatkoznak átmeneti rendelkezések, amelyek feljogosítják az állami hatóságokat a korlátozásokra; és hogy az érintett vállalatok jobban teszik, hogy ha az állami hatóságokhoz fordulnak jogorvoslatért, ugyanis a közösségi jog alkalmazásának ellenőrzése elsősorban ezen szervek feladata.

Olajos vitatja a biztos érvelését, miszerint a csatlakozási szerződés lehetővé teszi a korlátozásokat, rámutatva, hogy valójában a csatlakozási szerződés ezen a területen egyáltalán nem teszi lehetővé azt. Az érintettek éppen azért fordultak a Bizottsághoz, mert az állami hatóságok több mint egy éve nem zárják le a nyomozást. Olajos levelében felszólítja a Bizottságot, hogy foglalkozzon érdemben az üggyel, amelyet a képviselő a Parlamentben a megnyugtató rendezésig napirenden kíván tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik