Nagyvilág

Amerikai kémek után kutatnak Olaszországban

A CIA-hez fűződő kapcsolataik miatt 13 személy ellen adtak ki letartóztatási parancsot az olasz hatóságok. A gyanúsítottak 2003 februárjában elraboltak, majd kihallgatásra Egyiptomba szállítottak egy iszlám papot.

Oszama Musztafa Hasszant korábban már az olasz hatóságok is kihallgatták, azonban az országból történő elszállítására az olasz hatóságok nem adtak engedélyt. Azonban a művelet illeszkedett az amerikai hatóságok gyakorlatába, miszerint terrorizmussal vádolható személyeket bírósági ítélet nélkül harmadik országba szállították. Itt hallgatták ki a jogrendszer és az emberjogi szervezetek látóköréből kikerült személyeket. Emberjogi szervezetek szerint, az így elraboltakat többször megkínozták.


A pénteki letartóztatást a római amerikai nagykövetség nem kommentálta – írja a BBC.


Egy milánói bíróság pénteken Hasszan ellen is körözést adott ki. Hasszan tartózkodási helye azonban ismeretlen, de az elrablással vádolt személyek tartózkodási helye is ismeretlen.


Hasszant 2003. február 17-én rabolták el, amikor a mecsetbe igyekezett. Szemtanúk szerint rendőrnek öltözött emberek tartóztatták fel, és egy fehér furgonba tuszkolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik