Külföld

Megszavazta az EP a képviselői statútumot

admin
admin

2005. 06. 24. 09:50

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta a képviselői statútumot, egységesítve a honatyák fizetését és áttekinthetőbbé, igazságosabbá téve juttatási rendszerüket.

A képviselők 403 igen szavazattal, 89 ellenében és 92 tartózkodás mellett támogatták a javaslatot, visszaküldve a dossziét a Tanácsba, ahol a remények szerint már jövő héten megszavazhatják. A képviselői statútum célja, hogy megszigorítsa a képviselői juttatások jelenleg igen szabados, visszaélésekre is módot adó rendszerét, cserébe viszonylag magas és egységes fizetést állapítson meg a ma még a tagállamok által össze-vissza fizetett honatyáknak. A parlamenti jóváhagyás után a kilátások igen jók, mert a javaslat nagy támogatással bír a Tanácsban is.

A képviselők 7000 eurós bruttó fizetést kapnának a közösségi költségvetésből, és adózniuk is ide kellene, 20-27 százalékot. Az államok ugyanakkor fenntartják maguknak a jogot, hogy ennek tetejébe még kivessenek adót a saját költségvetésük javára. Az utazási és titkársági (képviselői alkalmazotti) költségeket a jövőben a tényleges kiadásoknak megfelelően fogják megtéríteni, véget vetve a potyázás lehetőségének. Ezen felül megmarad egy fix, havi 3785 eurós irodaköltség. Szintén marad a napi 268 eurós napi költség. Emellett a képviselők nyugdíjköltségét az EP fizeti, ami havonta mintegy 1500-1600 eurót tesz ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.