Nagyvilág

Szíria-ellenes erők győzelme a Libanonban

Parlamenti többséghez jutottak a Szaad Haríri vezette lista jelöltjei az évtizedek óta első ízben szíriai katonai jelenlét nélkül lebonyolított libanoni parlamenti választásokon a hétfőn közölt hivatalos eredmények szerint.

Haszan asz-Szabaa belügyminiszter az esti órákban megerősítette azokat az előzetes jelentéseket, hogy a szunnita Hariri jelöltjei mind a 28 képviselői helyet megszerezték az északi országrészben a választások utolsó fordulójában. A legutolsó 28 képviselői hely megszerzése révén a Szíria-ellenes libanoni ellenzék többségbe kerül a bejrúti parlamentben: 72 mandátummal rendelkezik majd a 128 tagú törvényhozásban.

A Szíria befolyását ellenző libanoni politikai erők az 1975-1990-es polgárháború óta most először lesznek urai a parlamentnek. Bejrúti sajtóértekezletén Haríri azonnal lendületes reformokat, mélyreható változásokat ígért. Mint hangoztatta: a lakosság a változásokra szavazott. Bejelentette, hogy már a jövő héten előáll átfogó programjával.

Szíria libanoni befolyásának heves ellenzői közé tartozik a maronita keresztény Michel Aun egykori tábornok is, aki mandátumok vásárlásával vádolta meg Haríri pártját, és azzal, hogy a vallási ellentétekre is rájátszott a győzelem érdekében. Aun és szövetségesei 21 mandátumot nyertek, a Szíria-barát síita Hezbollah és az Amal mozgalom pedig 35-öt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik