Külföld

Bécs lakosságának közel 20 százaléka bevándorló

admin
admin

2005. 06. 21. 14:15

Az osztrák statisztikai hivatal kedden tette közzé éves adatait, mely szerint Ausztria lakosságának átlag 9,6 százalékát jelentik a külföldről betelepültek, míg Bécsben részarányuk eléri a 18 százalékot.

Az osztrák főváros lakossága 1 év alatt közel 30 ezerrel nőtt, és ma már meghaladja az 1,6 milliót. Az ország lakossága így 1 év alatt 0,8 százalékkal, a fővárosé pedig 1,7 százalékkal gyarapodott.

A statisztikai hivatal szerint az év első napján több mint 788 ezer olyan külföldi tartózkodott az országban, aki állandó lakhelyeként Ausztriát nevezte meg, s ez több mint 23 ezer fős gyarapodást jelent az egy évvel korábbi állapothoz képest. Az Ausztriában letelepedett külföldiek közül a legtöbben, közel 310 ezren a volt Jugoszlávia utódállamaiból érkeztek. Az EU 14 régebbi tagországából érkezett közel 138 ezren (közöttük közel 95 ezren Németországból) vannak, míg a 10 új tagországból csaknem 70 ezren, míg a Törökországból érkezettek száma jóval meghaladja a 116 ezret.

Bécsben, ahol a lakosság közel egyötöde külföldi, már vannak olyan kerületek, ahol a külföldiek aránya meghaladja a 30 százalékot is. Az osztrák főváros kerületei közül háromban a külföldiek aránya már meghaladja a 25 százalékot.

Ez év január 1-jén Ausztria lakossága már meghaladta a 8,2 milliót, azaz a halálozások csökkenésének, a születések növekedésének, valamint a külföldiek folyamatos letelepedésének köszönhetően több mint 66 ezerrel nőtt a lélekszám egy év alatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.