Külföld

A legrosszabb adós az állam

admin
admin

2005. 06. 20. 08:04

Európaszerte az állami szervek fizetnek a leghosszabb késéssel az Intrum Justitia felmérése szerint. A követeléskezelő cég megállapítása Magyarország esetében is igaz – írja a Világgazdaság.

Aki állami szervekkel kerül üzleti kapcsolatba, annak tanácsos jelentős likviditási tartalékkal rendelkeznie – fogalmaz az Intrum Justitia. Általában ebben a szektorban a leghosszabbak a szerződésben kikötött fizetési határidők, ám ennek dacára többet késlekednek a költségvetési szervek, mint a legtöbb magán- vagy vállalati ügyfél. A felmérésben vizsgált 20 európai országban átlagosan 24,7 nappal lépi túl a kikötött határidőt az államigazgatás. Ez nagyjából kétszer hosszabb, mint amennyit a magánszemélyek késlekednek kötelezettségeik teljesítésével.

Az egyes országok között persze jelentős különbségek figyelhetők meg. Skandináviában az állam sem rosszabb adós, mint a legtöbb vállalati ügyfél, ugyanakkor a dél-európai államokban sokkal többet kell várnia a pénzére annak, aki az államnak szállított valamilyen árut vagy szolgáltatást. A negatív rekordot Portugália tartja: itt a felmérés szerint az állam átlagosan 155 nap alatt tesz eleget fizetési kötelezettségeinek. Magyarország e tekintetben a skandináv országokhoz áll közelebb, hiszen bár nálunk is létezik, de nem drámaian nagy a különböző ügyfélcsoportok fizetési morálja közötti különbség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.