Nagyvilág

Kínai-orosz olajipari beruházás az Uralban

Az energiaszűkében lévő Kína javítani kívánja a külföldi, elsősorban az orosz kőolajtartalékokhoz való hozzájutását. Az észak kínai Harbinban működő Longdu olajipari vállalat 1 milliárd jüanos (120 millió dollár) beruházással közös vállalatot létesít a Tyumen olajipari céggel.

A két vállalat az Ural-térségében épít közös termelőegységet, hogy lehetővé váljék mintegy évi 2 millió tonnányi olajtermék Harbinba történő szállítása – olvasható az Oriental Morning Post cikkében. Az írásból nem derül ki, hogy az orosz vállalat mekkora összeggel lép be a közös vállalkozásba. A Longdu Kínába importálná az üzem petrolkémiai termék kibocsátásának harmadát, és e célból már ki is épített Harbinban egy 300 ezer köbméteres kapacitású tárolót. A társaság Kína legnagyobb olajtermék-készlettel rendelkező magánvállalata, és ez lesz az első olajtermékek behozatalát célzó közös vállalkozása.

Kína egyedül májusban 1,9 millió petrolkémiai terméket importált külföldről – nem számítva a behozott cseppfolyósított földgázmennyiséget -, a kivitele pedig 1,5 millió tonnát tett ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik