Nagyvilág

A Balkán felé kacsintgat a PKN Orlen

Miután Közép-Európában kimerültek a lehetőségek, a Balkánon és a balti területén lát terjeszkedési lehetőséget a PKN Orlen vezérigazgató helyettese.

Cezary Smorszczewski vezérigazgató helyettes a Puls Biznesu lengyel gazdasági napilapnak nyilatkozott az olajtársaság jövőjéről: „Mivel Közép-Európában már majdhogynem kimerültek a lehetőségeink újabb térségek felé kell terjeszkednünk, például Dél- vagy Kelet-Európa felé. Vannak felvásárlási lehetőségek a balti-államokban és a Balkánon” – jelentette ki.

Megerősítette azt a korábbi értesülést, hogy a társaságnak 1,7 milliárd euró szabad pénzeszköz áll rendelkezésére felvásárlások finanszírozására. Smorszczewski lát lehetőségeket olajfinomító részesedések vásárlására Németországban is, ahol egyébként rendelkezik egy üzleti gondokkal küszködő üzemanyagtöltő állomás hálózattal. A kutakat értékesíteni kívánja abban az esetben ha a 2005-ös évben nem hoznak nyereséget.

A PKN Orlen februárban ötéves stratégiai tervéről úgy nyilatkozott, hogy elsősorban meglévő aktíváinak fejlesztésére összpontosítja erőfeszítéseit, a szóba jöhető akvizíciókkal szemben pedig szigorú pénzügyi követelményeket támaszt. Legutóbbi akvizíciója a cseh Unipetrol 63 százalékának a megvásárlása volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik