Nagyvilág

Lezárult a libanoni parlamenti választás

Lezajlott a libanoni parlamenti választások negyedik, egyben utolsó szakasza vasárnap. A részvételi arány 49 százalékos volt, hivatalos eredmény hétfőn várható.

A Szíria-ellenes listát a szunnita Szaad Haríri, a meggyilkolt Rafík Haríri fia vezeti, vele szemben áll a Szíria-barát szövetség és egy valószínűtlen ellenfél: Szíria ősellensége, a maronita keresztény Michel Aun egykori tábornok, akinek a győzelme a múlt heti fordulóban meglepte Haríriékat.

Ez utóbbiaknak el kell nyerniük legkevesebb 21 helyet a 28-ból, hogy egyszerű többséget szerezzenek a parlamentben, ami nem lesz könnyű, noha a választások előtt még kétharmados többségre számítottak. Ha 21-nél kevesebb képviselőjük lesz a most leszavazó Észak-Libanonban, akkor Haríriék csak az egyikét fogják alkotni a parlamentben kialakuló három nagy tömbnek, és alkudozásra, kompromisszumokra kényszerülnek Damaszkusz híveivel.

Az embereknek ránk kell szavazniuk, különben semmit sem fogunk tudni megváltoztatni az országban – jelentette ki Szaad Haríri a libanoni “Jövő” televízióban. A szavazóhelyiségek lezárása után a belügyminisztérium azt közölte, hogy a részvételi arány 49 százalékos volt. Az első részeredmények vasárnap éjjel, a hivatalos eredmények hétfőn várhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik