Külföld

USA: rekordszinten a folyó fizetési mérleg hiánya

admin
admin

2005. 06. 17. 16:15

Pénteki jelentés szerint az Egyesült Államok folyó fizetési mérlegének első negyedévi hiánya rekord összeget, 195,1 milliárd dollárt ért el.

Elemzők arra számítottak, hogy az idei első negyedévben a korábbiakhoz képest mérsékeltebben nőtt az amerikai folyó fizetési hiány, de így is rekord szintre emelkedik.

A Dow Jones Newswires-CNBC által megkérdezett 17 szakértő véleményének az átlaga szerint a negyedéves deficit 190,0 milliárd dollárra bővült a tavalyi utolsó negyedévi 187,9 milliárd dollárról. (2004. harmadik negyedév: 165,9 milliárd dollár hiány).

A hiány és növekedése gyakorlatilag a külkereskedelmi hiány növekedésével indokolható(a külkereskedelem értéke a fizetési mérleg 90 százalékát adja). A termékek és szolgáltatások külkereskedelmi deficitje ugyanis 171,8 milliárd dollár lett az idei első évnegyedben – tűnik ki az amerikai kereskedelmi minisztérium adataiból. Ez a hiány pedig az amerikaiak növekvő importéhségével magyarázható, ezt pedig növekvő külföldi pénzfelvétellel kell finanszírozni. Ez a finanszírozási igény egyes számítások szerint napi 2 milliárd dollár, szinte tarthatatlanul nagy.

A tavalyi utolsó negyedévi hiány is nagyobb volt, mint eddig közölték: a friss korrigált adat 188,4 milliárd dollár. Az első negyedéves hiányt az éves amerikai GDP 6,4 százalékára becsülik.

A nagy mérlegdeficit azért kedvezőtlen a gazdaságra, mert a FED egyik vezetője szerint a hiányt finanszírozó külföldi befektetők esetleg csökkentik dollár-alapú eszközeiket és beruházásaikhoz újra kedvet teremtendő Washingtonban kamatokat kell emelni. Ettől viszont a kölcsönfelvétel – a fogyasztáshoz is – drágul. Az árak is drágulnak. Az amerikai gazdaság fő hajtómotorjának, a magánfogyasztás növekedésének a dinamikája megtorpanhat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.